Legende Urbane | 26.5.2010

Nu ne mai iau ungurii Ardealul? Despre evanescenta unui mit

La Budapesta tocmai se decide ca toti etnicii maghiari din afara granitelor sa beneficieze de dubla cetatenie, iar la Bucuresti e liniste. Un subiect care acum cativa ani ar fi inflamat opinia publica si ar fi tinut prima pagina a ziarelor, trece acum aproape neobservat. Pare de necrezut. Sa fi disparut toate temerile despre posibile miscari secesioniste, despre atingerea suveranitatii si a securitatii nationale, nu se mai teme nimeni de nationalismul radical?

de Marian Chiriac

Faptele

Pe 17 mai, partidul de dreapta FIDESZ, care detine majoritatea de doua treimi in Parlamentul ungar, a depus o propunere de lege vizand acordarea dublei cetatenii etnicilor maghiari care traiesc in tarile vecine. Conform proiectului, care ar putea sa fie adoptat de Parlament pe 26 mai, etnicii maghiari vor primi, doar la cerere, cetatenie din partea Budapestei, cu conditia sa fie descendenti din familii care au trait in Ungaria si sa nu aiba antecedente penale si daca dovedesc faptul ca au cunostinte de limba maghiara.

FIDESZ doreste ca acest text de lege sa intre in vigoare simbolic la 20 august, ziua sarbatorii nationale a Ungariei, dar aplicarea sa concreta nu ar fi lansata decat incepand de la 1 ianuarie 2011.

Masura priveste in jur de 3,5 milioane de maghiari traind in tarile vecine Ungariei, cei mai numerosi fiind in Romania si Slovacia (unde reprezinta 10% din cele 5,4 milioane de locuitori). Ei traiesc de asemenea in Serbia, in Ucraina, in Croatia si in Austria. Totusi, cea mai importanta comunitate maghiara din afara granitelor este in Statele Unite.

Pericol pentru suveranitatea nationala?

“Daca Ungaria adopta aceasta lege, o vom percepe drept o amenintare la adresa suveranitatii nationale”. Declaratia nu a fost facut de vreun politician roman, ci de catre premierul slovac Robert Fico.

Daca la nivel oficial Romania pastreaza o tacere deplina pe acest subiect, in Slovacia – aflata in prima campanie electorala – se duce o intensa campanie impotriva a ceea ce se considera “un act unilateral, care incalca dreptul international si principiile relatiilor de buna vecinatate”. Pe 25 mai, parlamentul de la Bratislava a adoptat o rezolutie prin care isi exprima ingrijorarea in legatura cu proiectul de lege din Ungaria, anuntand ca, in replica, ar putea adopta un amendament la propria lege a cetateniei, in sensul ca daca un cetatean slovac declanseaza procedurile pentru obtinerea cetateniei altui stat, acesta isi va pierde automat cetatenia slovaca si, implicit, dreptul de a ocupa o functie publica.

Desi foarte multa vreme Slovacia si Romania au avut abordari similare in chestiuni legate de problema minoritatii maghiare, de data aceasta Bucurestiul are o alta atitudine: o tacere aprobatoare.

Cum se explica acest lucru, mai ales ca e vorba de un subiect care, cu doar cativa ani in urma, cand s-a mai discutat exact acelasi lucru, inflamase opinia publica? Sa se fi estompat ideea – cu lunga traditie in mentalul colectiv – ca ungurii, pe ascuns, fac orice numai ca sa redobandeasca Ardealul?

Realitatile economice si sociale din ultimii ani par sa dovedeasca acest lucru: oamenii au acum alte prioritati. “Nu stiam de ce lege pregatesc ungurii la Budapesta. Si, de fapt, cred ca pe nimeni nu mai intereseaza astazi astfel de probleme, in conditiile in care oamenii sunt mai preocupati de siguranta zilei de maine”, spune Ciprian Preda, un tanar nascut in Ardeal si care acum traieste la Bucuresti. “Ca sa glumesc, multi romani ar vrea de fapt ca Ungaria sa ia inapoi Transilvania, pentru ca spera ca in acest fel sa fie mai bine administrati”.

La alt nivel, consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs explica retinerea oficialilor romani prin faptul ca actualul context politic e diferit in Romania, spre deosebire de Slovacia, aflata in plina campanie electorala si unde partidele nationaliste slovace sunt interesate sa atraga voturi speculand temerile populatiei.

Este securitatea nationala amenintata?

Un scenariu apocaliptic ar putea arata cam asa: circa un milion si jumatate de maghiari din Transilvania dobandesc si cetatenia ungara. Fidelitatea lor fata de Romania ar fi pusa in discutie, atata vreme cat ei devin parte a unei natiuni maghiare dincolo de granitele statului ungar, cu o alta constiinta nationala si elemente de identitate comunitara.

Expertii spun insa ca acesta este un pericol imaginar. “Legea maghiara nu reprezinta un risc la adresa securitatii nationale a Romaniei. E vorba doar de faptul ca niste cetateni ai acestei tari au acum posibilitatea sa dobandeasca si cetatenia altui stat, practica curenta in multe tari europene”, crede Gabor Adam, coordonator de proiect in cadrul Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala (CRDE) din Cluj. “De fapt, initiativa Budapestei e mai curand un gest simbolic, reparatoriu”.

Gabor Adam apreciaza ca prin noua lege ce urmeaza sa fie adoptata in Ungaria nu se va schimba componenta etnica a Transilvaniei, pentru ca “nu vor veni aici persoane din afara acestui spatiu”. El accepta insa ca, pe termen lung, este posibil sa se inregistreze un val de migratie economica dinspre Romania catre Ungaria. “Cele doua tari sunt acum in doua etape economice distincte, cu Ungaria in revenire economica, iar Romania in plina criza. De aceea, e posibil, daca aceste tendinte raman, ca o parte a populatiei – scolarizata, bine pregatita – sa plece din tara in cautare de locuri de munca. Acesta este, dupa opinia mea, un posibil risc. Posibil, repet, pentru ca nu exista inca studii care sa sustina stiintific aceasta”.

Afectata ar fi insa si comunitatea maghiara din Romania, care s-ar reduce din punct de vedere demografic. Autoritatile de la Budapesta nu vor insa acest lucru, ele spunand de mai multe ori ca legea cetateniei pentru maghiarii din afara granitelor nu isi propune sa ii atraga pe maghiari in Ungaria, ci sa ii ajute si sa ii determine sa ramana si sa prospere pe teritoriile natale.

Se vor resuscita sentimentele nationaliste?

Politica se face si prin exploatarea sentimentelor si credintelor populatiei, mai ales in aceasta parte a Europei, unde exista o sensibilitate majora fata de subiectele cu substrat etnic. Iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea.

“Daca se doreste, poate fi gasit de catre politicieni orice motiv pentru exacerbarea nationalismului. Sa ne uitam doar la ce s-a intamplat recent cu discutiile legate de preconizata studiere a istoriei si geografiei Romaniei in limba materna, cand s-a exagerat foarte mult pe acest subiect”, spune Gabor Adam. El crede ca legea dublei cetatenii nu va crea “prea multa flama nationalista” in Romania. Intai de toate, pentru ca tara noastra are o legislatie aproape identica cu cea preconizata de Budapesta, ce permite acum acordarea cetateniei pentru etnicii romani din Republica Moldova.

Pe de alta parte, proiectul Ungariei este euro-conform atata timp cat Ungaria nu vrea sa acorde in mod automat cetatenia, ci la nivel individual, printr-o procedura mai usoara pentru cei care au stramosi nascuti in Ungaria.

Si, nu in ultimul rand, crede Gabor Adam, in actuala conjunctura politica – cu UDMR aflata la guvernare si PDL interesat sa aiba o relatie buna cu FIDESZ – este foarte putin probabil ca Romania sa doreasca sa intre in dezacord cu Ungaria pe subiectul dublei cetatenii.

In opinia lui Adam, singurele intrebari sunt legate de lipsa unor studii serioase privind efectele legii dublei cetatenii (cam cati maghiari vor dori acest drept?, se va ajunge la o semnificativa emigrare economica?) si la o nu tocmai atenta pozitionare in timp a dezbaterilor la Budapesta pe acest subiect, care se suprapun cu campania electorala din  Slovacia.

UPDATE

Parlamentul Ungariei a votat legea privind acordarea cetateniei printr-un nou amendament care permite un acces mai usor la cetatenie etnicilor maghiari de peste hotare. Amendamentul a fost votat cu 344 de voturi pentru, 3 impotriva si 5 abtineri. Legea va permite unor persoane sa aplice pentru cetatenie chiar daca nu au domiciliul in Ungaria, daca pot dovedi ca au origini maghiare si vorbesc limba maghiara, relateaza Reuters.

137 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de psykhe
    Publicat la data de 4.5.2011, ora 11:23 am

    In ziua de azi, in conditiile in care se circula si se munceste liber in cadrul uniunii europene este mai putin important acest fapt. Independenta Transylvaniei din punct de vedere administrativ si financiar ar fi solutia cea mai buna pentru toti ardelenii. Transilvania nu apartine nici Romaniei si nici Ungariei, ci a locuitorilor ei. Creearea unei Provincii autonome a Transilvaniei aflata sub jurisdictia Romaniei ar fi in cel mai bun interes al ardelenilor, insa in Ardeal, ca peste tot sunt multi obtuzi. Ca sa nu mai zic de interesul Romaniei (a sudului si a Moldovei) de a mulge banii Ardealului… in Moldova sunt drumuri mult mai bune ca in Ardeal desii in Ardeal sunt mult mai multe masini (deci se platesc mai multe taxe si accize). E normal?

Lasa un comentariu